Transition Town Rotterdam

Buurttuin Bergwegplantsoen

Een deel van het Bergwegplantsoen (een zijstraat van de Bergweg)is in zelfbeheer genomen door een groep buurtbewoners. In de buurttuin worden nu groenten, kruiden, fruit, bloemen enz. verbouwd, de mensen uit de buurt kunnen er hun compost kwijt en het is een plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten en van de diversiteit genieten. Ook de bewoners van het pal aan de tuin gelegen Humanitas maken dankbaar gebruik van de tuin: er zijn een aantal verhoogde bakken waar zonder te bukken of vanuit de rolstoel in gewerkt kan worden en op de bankjes kan heerlijk in het zonnetje gezeten worden. Mensen van Pameijer geven af en toe water, en de kinderen van kinderdagverblijf Prokino hebben een paar mooie planten in de tuin gezet!

Geschiedenis

Op 20 maart 2009 zijn er zo’n zeventig mensen uit de buurt aan het werk geweest om een begin te maken aan de transformatie van het gemeenteplantsoen. Er is in een dag tijd enorm veel werk verzet, zie dit leuke time-lapse filmpje dat die dag gemaakt is.

Meteen vanaf het begin is er druk geplant, gezaaid, verzorgd en geoogst. Nu, na twee tuinseizoenen, ligt er een stevige basis en worden letterlijk en figuurlijk de vruchten geplukt van het harde werk tot nu toe.

Permacultuur

In de tuin zijn een aantal permacultuurideeën terug te vinden, zoals de kruidenspiraal en de cirkelvormige inrichting met fruitbomen in de middelpunten. Ook zijn er veel meerjarige planten in de tuin te vinden, zoals een appel- en een perenboom, een hazelaar, rabarber en verschillende soorten bessenstruiken. Er wordt gemulcht, wilgen worden gebruikt als pergola voor de klimplanten en veel van de materialen van het oude plantsoen zijn opnieuw gebruikt.

Vaste werkmiddag

De tuin is openbaar, dus kan je er ieder moment langs om je compost weg te brengen, wat onkruid te wieden of gewoon in het zonnetje te zitten. In de loop van afgelopen seizoen is de maandagmiddag voor een aantal mensen een vaste tuinwerkmiddag geworden. Kom je op de maandag tussen 13:00 en 17:00 langs in de tuin, dan is de kans groot dat je andere mensen uit de buurt treft. En, zoals dat gaat in een tuin, hulp wordt altijd gewaardeerd (en meestal beloond met oogst voor thuis)!