Transition Town Rotterdam

De LeefVrolijkTuin van het Kinderparadijs

In de zomer van 2010 is er in de binnentuin van het Kinderparadijs* hard gewerkt aan het omtoveren van een onkruidveld in een mooie, diverse tuin, gedoopt de LeefVrolijkTuin. Bijna wekelijks gaat er groep kinderen van het Kinderparadijs de tuin in om de handen te laten wapperen. Zo is er in de loop van de tijd bijvoorbeeld een aardbeientoren gebouwd, een kruidenspiraal en een insectenhotel, een heuse kas en een mooie composthoop van oude palets. En natuurlijk is er van alles gezaaid en geplant, zijn de plantjes verzorgd, is er onkruid gewied en natuurlijk: geoogst! Een deel van de oogst is door de kinderen mee naar huis genomen, en een deel is gebruikt voor de activiteit ‘Kokkies!’ op het Kinderparadijs waar, de naam zegt het al, de kinderen leren koken.

Kinderen leren eten te verbouwen

Alle kinderen van groep 3 tot en met 8 van een basisschool in Noord, Combinatie 70, zijn gedurende het voorjaar en de zomer van dit jaar wekelijks langsgeweest in de tuin om te leren hoe je zelf je eten kunt verbouwen. Zo hebben ze van alles geleerd over compost, beestjes en hoe planten groeien. Maar ze hebben vooral ook veel met de handen in de aarde gezeten en daarmee hele praktische vaardigheden geleerd.

Permacultuur

Het ontwerp, de inrichting en het gebruik van de tuin is gebaseerd op permacultuurprincipes. Lokale kringlopen, grote diversiteit en een efficiënt gebruik van de beschikbare grond zijn binnen de tuin erg belangrijk. Door twee van de deelnemers aan de Permacultuurjaartraining van het Permacultuurcentrum (http://www.permacultuur.nu/index.php) in Den Haag is het ontwerpen en aanleggen van de LeefVrolijkTuin als examenproject gebruikt. In het document ‘Eindpresentatie Permacultuuropleiding’ is meer informatie te vinden over de principes achter de tuin, de aanleg en ontwikkeling en de plannetjes voor de toekomst. Ook de ontwerptekeningen zijn hier terug te vinden. Voor meer info over de tuin is wellicht ook het projectvoorstel ‘Binnentuin Kinderparadijs’ interessant.

Verbinding met andere tuinen

Om elkaar wederzijds te versterken wordt de tuin van het Kinderparadijs zoveel mogelijk verbonden met andere tuinen in de buurt, zoals de buurttuin in het Bergwegplantsoen en de Gandhituin aan de Gordelweg. Bijvoorbeeld door stekjes van kruiden uit te wisselen. Of door met kinderen van het Kinderparadijs te zaaien in het Bergwegplantsoen, of door planten voor het plantsoen voor te zaaien in de kas van het Kinderparadijs. Andersom zijn alle overgebleven bakstenen van het plantsoen en de in het plantsoen gesneuvelde kruiwagen bij het Kinderparadijs gebruikt voor de kruidenspiraal en een kikkerpoeltje!

Contact

Op zoek naar meer informatie? Of wil je een keer langskomen om mee te helpen in de tuin (er is altijd wat te doen!)? Je kunt mailen naar [email protected].

*Stichting Kinderparadijs Meidoorn (www.kinderparadijs.net) is een sociaal-kunstzinnig centrum voor kinderen in het Oude Noorden. In een voormalig schoolgebouw in de Meidoornstraat wordt gewerkt aan de ontwikkeling van kinderen.